Πώς να φροντίζετε την ορχιδέα σας

Η ορχιδέα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι αρκετά εύκολο να μάθετε να φροντίζετε τις ορχιδέες σας υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας. Αυτά τα όμορφα φυτά τα βρίσκουμε σε ποικιλία χρωμάτων και αποτελούν μια πολύ όμορφη πρόταση διακόσμησης σε οποιοδήποτε χώρο. Οι ορχιδέες χρειάζονται λίγη σχετικά φροντίδα αν καλύπτουμε τις βασικές τους ανάγκες σε φως, θερμοκρασία και υγρασία. Συνθήκες διατήρησης Η ορχιδέα φαλαίνοψις, προτιμά να βρίσκεται σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, χωρίς όμως να έρχεται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου το φως του ήλιου είναι εντονότερο, κινδυνεύει από εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Άλλος ένας λόγος που μπορεί να βλάψει την ορχιδέα είναι η έκθεσή σε θερμαντικά σώματα, σε air condition και σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα είναι αντίστοιχες με αυτές που θα είχε σε περίπτωση που βρισκόταν στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή μεταξύ 18-27°C.

Πότισμα ορχιδέας, πόσο συχνά γίνεται και με ποιόν τρόπο;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ποτίσματος, είναι με βύθιση της γλάστρας με το φυτό μέσα σε μια λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν διατηρείτε την ορχιδέα σας μέσα σε διακοσμητικό κασπό, αφαιρείτε από μέσα το γλαστράκι με το φυτό και το βυθίζετε μέσα στη λεκάνη μέχρι να βραχούν καλά οι ρίζες της. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το γλαστράκι από τη λεκάνη και την αφήνετε στην άκρη να στραγγίσει καλά και έπειτα το επανατοποθετείτε μέσα στο κασπό. Πριν ποτίσουμε την ορχιδέα μας, ελέγχουμε αν οι ρίζες της είναι στεγνές. Αν υπάρχει ακόμα υγρασία από το τελευταίο πότισμα, παρατείνετε την διαδικασία για μερικές ημέρες ακόμα. Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από την εποχή που διανύουμε. Κατά την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε την ορχιδέα μας κάθε 10 μέρες. Την περίοδο της άνοιξης υπολογίζετε να ποτίζετε την ορχιδέα σας κάθε βδομάδα ενώ τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού καλό θα ήταν να επαναλαμβάνετε το πότισμα κάθε 5 ημέρες. Μην ξεχνάτε ότι η ορχιδέα είναι ένα τροπικό επίφυτο το οποίο απορροφά θρεπτικά στοιχεία και υγρασία από την ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό το λόγο, δεν παραλείπουμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της ορχιδέας τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης όσο και τους χειμερινούς εάν η ατμόσφαιρα είναι αρκετή ξηρή λόγω της λειτουργίας των θερμαντικών σωμάτων.

Λίπανση ορχιδέας

Για την ορχιδέα χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο υγρό λίπασμα, που θα βρείτε στο φυσικό μας κατάστημα. Διαλύουμε ένα μέρος λιπάσματος σε αντίστοιχα μέρη νερού και χρησιμοποιούμε το διάλυμα αυτό για το πότισμά της. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας επαναλαμβάνουμε την λίπανση 1 φορά το μήνα, δηλαδή κάθε 4 ποτίσματα περίπου. Αφού πέσουν τα λουλούδια της, εφαρμόζουμε λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες.

Κλάδεμα ορχιδέας

Μετά το πέρας της ανθοφορίας της, παραμένει ο πράσινος βλαστός ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ξανά ανθίσει. Γι΄ αυτό το λόγο δεν την κλαδεύουμε αμέσως. Σε περίπτωση που ο βλαστός αρχίζει να ξεραίνεται, τότε κόβουμε στο πρώτο ή δεύτερο «γόνατο» από το σημείο που έχει ξεραθεί.

Συχνές ερωτήσεις

– Γιατί η ορχιδέα δεν ανθίζει; Η ορχιδέα διατηρείται και αναπτύσσεται σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που θα είχε στο φυσικό της περιβάλλον. Φροντίζουμε να διατηρούμε μία θερμοκρασία μεταξύ 18-27°C, να την έχουμε τοποθετήσει σε φωτεινό σημείο μακριά από θερμαντικά σώματα και να μην παραλείπουμε τη λίπανσή της. – Γιατί πέφτουν τα λουλούδια της ορχιδέας; Αρχικά είναι φυσικό επόμενο να ωριμάζουν τα άνθη της ορχιδέας και να πέφτουν σταδιακά. Παρ’ όλ’ αυτά, η έντονη ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αφυδατώσει τα λουλούδια και να μαραθούν. Δεν παραλείπουμε να ψεκάζουμε αρκετά συχνά τα φύλλα της ορχιδέας κατά την περίοδο του καλοκαιριού προκειμένου να αυξήσουμε τα επίπεδα υγρασίας. Σε περιπτώσεις απότομης αλλαγής θερμοκρασίας επίσης μπορεί να εμφανιστεί πτώση των λουλουδιών της.   – Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορχιδέας; Ο πιο συχνός παράγοντας για το κιτρίνισμα των φύλλων της ορχιδέας είναι ο ανεπαρκής φωτισμός. Παρ’ όλο που η άμεση έκθεση στον ήλιο είναι βλαβερή, φροντίζουμε πάντοτε να τοποθετούμε την ορχιδέα σε σταθερά φωτεινό σημείο. Εάν παρατηρηθεί υπερβολική υγρασία από συχνό πότισμα, τα φύλλα της ορχιδέας αποχρωματίζονται και είναι απαραίτητος ο αερισμός των ριζών της και η παράταση του επόμενου ποτίσματος. Για να κρατήσουμε υγιές το φυτό, χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο υγρό λίπασμα. – Γιατί σαπίζουν οι ρίζες της ορχιδέας; Η υπερβολική υγρασία που προκαλείται από συχνό πότισμα ή από κακή αποστράγγιση προκαλεί ζημιά στις ρίζες της ορχιδέας. Προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω φθορά, αφαιρούμε τα μέρη που έχουν σαπίσει και αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει μέχρι το επόμενο πότισμα. Στο φυσικό μας κατάστημα θα βρείτε εξειδικευμένο λίπασμα για ορχιδέες, ειδικό υπόστρωμα και πολλά διακοσμητικά κασπό.