Πως να προετοιμάσετε τα φυτά σας για το χειμώνα που έρχεται

Πως να προετοιμάσετε τα φυτά σας για το χειμώνα που έρχεται
Ο χειμώνας μπορεί να μην είναι η καλύτερη περίοδος για τα φυτά σας. Όταν αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία, κάποια από αυτά ενδέχεται να μην αντέξουν την αλλαγή. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να τα προετοιμάσετε κατάλληλα και έγκαιρα! 

Σε αυτό το άρθρο, θα απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα: 

 • Γιατί η διαφύλαξη ορισμένων φυτών σε εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα;
 • Πότε να μεταφέρω τα φυτά μου σε εσωτερικούς χώρους;
 • Πώς να προετοιμάσω τα φυτά μου για το χειμώνα;
 • Που πρέπει να τοποθετήσω τα φυτά μου στους εσωτερικούς χώρους που διαθέτω για τον χειμώνα;
 • Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσω προσπαθώντας να ξεχειμωνιάσω τα φυτά μου;

  Γιατί η διαφύλαξη ορισμένων φυτών σε εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα

  Η διαφύλαξη των φυτών σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι απαραίτητη μόνο για την καλύτερη υγεία και διατήρησή τους, αλλά είναι απαραίτητη και για την επιβίωσή τους.

  Ακόμα και αν κάποια φυτά επιβιώσουν από το πρώτο κρύο, είναι βέβαιο ότι θα υποστούν ζημιές και η επαναφορά της υγείας τους δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο με τη μεταφορά τους σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Μάλιστα, το πρώτο σοκ από το κρύο σε συνδυασμό με τη μετακίνησή τους σε άλλο περιβάλλον μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να εξασθενήσει υπερβολικά.

  Μερικά δημοφιλή είδη φυτών για τον χειμώνα, τα οποία μπορείτε να διατηρήσετε εύκολα σε εσωτερικούς χώρους, μέσω μεταφύτευσης ή απλής μεταφοράς τους, είναι τα εξής:

  • Υβίσκος
  • Κάκτοι
  • Παχύφυτα
  • Δενδρολίβανο
  • Αζαλέες
  • Γιασεμί 
  • Φτέρες

  Πως να προετοιμάσετε τα φυτά σας για το χειμώνα που έρχεται
  Πότε να μεταφέρετε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους

  Πότε λοιπόν πρέπει να μεταφέρετε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους; Κατά κανόνα, θα πρέπει να φέρνετε τα φυτά σας μέσα πριν από τον πρώτο παγετό, διαφορετικά το έντονο κρύο θα καταστρέψει τα περισσότερα από αυτά. Ιδανικά, προσπαθήστε να έχετε μεταφέρει τα φυτά σας μέσα στο σπίτι από τα μέσα-τέλη του φθινοπώρου ή μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει κάτω από τους 10°C.

   

  Πώς να ξεχειμωνιάσετε φυτά σε εσωτερικούς χώρους

  Όταν θέλετε να μεταφέρετε τα φυτά σας από το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να κάνετε 3 κινήσεις για να διαφυλάξετε την υγεία τους. Αυτές είναι: 

  • Κλάδεμα: Τα φυτά σας αναπτύσσονται αρκετά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά αυτό δε συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κλαδεύοντας αρκετά τα φυτά σας και καθαρίζοντας τα ξερά κλαδιά, βοηθάτε να δυναμώσει η ρίζα τους και συνεπώς να “χτιστεί” η άμυνά τους για τον χειμώνα.
  • Φωτεινότητα: Ως τώρα τα φυτά σας “λούζονταν” με φυσικό φως και παρόλο που το χειμώνα δεν το έχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό ανάγκη, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε ένα φωτεινό σημείο, κατά προτίμηση δίπλα σε παράθυρο.
  • Λίπανση: Μη ξεχνάτε ότι η λίπανση είναι απαραίτητη τόσο για την ανάπτυξη των φυτών σας όσο και για τη συντήρησή τους. Χρησιμοποιούμε λίπασμα -κατά προτίμηση σε υγρή μορφή, για να είναι γρήγορα απορροφήσιμο- ενώ αραιώνουμε τα ποτίσματα. Ωστόσο, αποφεύγουμε τη λίπανση κατά τους πολύ κρύους μήνες, καθώς τα φυτά μας δεν την έχουν τόσο ανάγκη.

   Πως να προετοιμάσετε τα φυτά σας για το χειμώνα που έρχεται

  Σε περίπτωση που τα φυτά σας είναι αρκετά μεγάλα και λόγω βάρους είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε εσωτερικό χώρο, ακολουθήστε τα 2 πρώτα βήματα και προμηθευτείτε ειδικές σακούλες προστασίας φυτών για τις χαμηλές θερμοκρασίες.

  Αν πρόκειται να αφαιρέσετε φυτά από τον κήπο σας, θα πρέπει είτε να πάρετε μοσχεύματα είτε να ξεθάψετε ολόκληρα φυτά για να τα μεταφέρετε σε γλάστρες (τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να μεταφέρετε σε εσωτερικούς χώρους). Αναλυτικότερα: 

  • Ξεθάψτε ολόκληρο το φυτό για να το μεταφέρετε σε κάποιο δοχείο/γλάστρα. Πώς; Σκάψτε βαθιά στο χώμα γύρω από κάθε φυτό με ένα φτυάρι χειρός, αφήνοντας περίπου 1 μέτρο απόσταση από το φυτό μέχρι το σημείο που σκάβετε, διαφορετικά μπορεί να κόψετε κατά λάθος το ζωτικό ριζικό σύστημα. Βγάλτε το φυτό από το χώμα, χωρίς να τραβήξετε το στέλεχος ή το φύλλωμα, αλλά βασιζόμενοι μόνο στο φτυάρι σας. Μόλις το φυτό απελευθερωθεί, αφαιρέστε λίγο από το περιττό χώμα, χαλαρώστε απαλά τις ρίζες και, αν θέλετε, κόψτε τις άκρες των ριζών περίπου 5-6 εκατοστά, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του φυτού. Τέλος, μετακινήστε το φυτό στο νέο, γεμάτο χώμα δοχείο του και τοποθετήστε το στο σπίτι σας μέχρι το τέλος του χειμώνα.
  • Πάρτε μοσχεύματα. Υπάρχουν πολλά φυτά, όπως τα παχύφυτα, οι αφρικανικές βιολέτες και οι αζαλέες, που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα. Αντί να ξεθάβετε ολόκληρα φυτά, κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος είναι ευκολότερη. Πώς λειτουργεί; Τα μοσχεύματα των φυτών μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικούς χώρους, μέσα σε νερό ή χώμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τουλάχιστον ένα μέρος του φυτού σας που θα επιβιώσει το χειμώνα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

   

  Πού πρέπει να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους για τον χειμώνα

  Παρακάτω, θα παραθέσουμε μερικές κύριες τοποθεσίες στις οποίες μπορείτε να ξεχειμωνιάσετε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους. Οι τοποθεσίες εξαρτώνται από τα είδη των φυτών και τους χώρους που έχετε στη διάθεσή σας, είτε αυτοί οι χώροι είναι ένα παράθυρο ή ακόμη και ένα θερμοκήπιο!

  Ξεχειμωνιάστε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Το καλύτερο σημείο για να τοποθετήσετε σχεδόν οποιοδήποτε φυτό σε εσωτερικό χώρο είναι μπροστά από ένα φωτεινό, ηλιόλουστο παράθυρο. Τα παράθυρα με νότιο και δυτικό προσανατολισμό είναι οι βέλτιστες επιλογές, καθώς παρέχουν το περισσότερο ηλιακό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (εξαιρέσεις αποτελούν τα φυτά που αγαπούν τη σκιά, τα οποία μπορεί να προτιμούν παράθυρα με βόρειο ή ανατολικό προσανατολισμό).

  Προσέξτε τα επιβλαβή ρεύματα αέρα και τις αλλαγές στη θερμοκρασία!

  Πως να προετοιμάσετε τα φυτά σας για το χειμώνα που έρχεται

  Συνήθη προβλήματα με τη διατήρηση φυτών σε εσωτερικούς χώρους για τον χειμώνα

  • Φέρνετε τα φυτά μέσα πολύ αργά: Μπορεί να έχετε την πρόθεση να φέρετε τα φυτά σας μέσα πριν από τον παγετό, αλλά όταν ο παγετός φτάσει απροσδόκητα, πολλά φυτά μπορεί να μην επιβιώσουν. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτό το λάθος φέρνοντας τα φυτά σας μέσα στο σπίτι από τα μέσα-τέλη του φθινοπώρου ή μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει κάτω από τους 10°C.
  • Πολύ νερό: Όταν μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, ορισμένα φυτά θα πέσουν τουλάχιστον εν μέρει σε λήθαργο, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονται λιγότερο νερό. Εάν συνεχίσετε να τα ποτίζετε γενναιόδωρα, οι ρίζες τείνουν να χαλάνε. Για να διαπιστώσετε αν το φυτό χρειάζεται πότισμα, βυθίστε το δάχτυλό σας στο χώμα γύρω στα 7-10 εκατοστά. Αν το χώμα είναι ακόμα υγρό, περιμένετε να το ποτίσετε άλλη μια μέρα. Το καλύτερο θα ήταν να ποτίζετε τα φυτά σας μόνο όταν το χώμα τους έχει στεγνώσει εντελώς για μία ή δύο ημέρες.
  • Δεν υπάρχει αρκετό ηλιακό φως ή υγρασία: Μερικές φορές, όταν πρόκειται για ηλιακό φως και υγρασία, το κλίμα που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους δεν αρκεί. Τα φυτά σας μπορεί να χρειάζονται κάποια επιπλέον φροντίδα προκειμένου να παραμείνουν υγιή και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Η πλειονότητα των φυτών σας θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από παράθυρα με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Για να αυξήσετε την υγρασία στα φυτά σας, ψεκάζετε με νερό τα φύλλα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν επίσης φυτά, τα οποία μπορείτε να διατηρήσετε στο μπάνιο, όπου η υγρασία στο χώρο είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι.
  • Λίπασμα το χειμώνα: Αυτό είναι ένα αρκετά συχνό λάθος, το οποίο ωστόσο μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. Το να ρίχνετε λίπασμα στα φυτά σας το χειμώνα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς τα φυτά σας δεν αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  Στο κατάστημά μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε φυτά Εσωτερικού χώρου, αλλά και υλικά προστασίας φυτών και λιπάσματα για να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιεί τον χειμώνα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε χρειαστείτε! Θα μας βρείτε στην Κάτω Τούμπα, στην οδό Αναξιμένους 1.