6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιά φυτά είναι κατάλληλα για τον καλοκαιρινό μας κήπο και δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Τα καλοκαιρινά φυτά και τα λουλούδια που ανθίζουν αυτή την εποχή αφήνουν έναν χρωματικό πίνακα στο σπίτι μας και διαμορφώνουν το χώρο. Παρόλο που το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και περιόδους ξηρασίας, αυτά τα καλοκαιρινά λουλούδια είναι η υπέροχη προσθήκη που θα αναβαθμίσει την καλοκαιρινή βεράντα του κάθε σπιτιού! 

Γεμάτα με διάφορα χρώματα, λουλούδια που διαρκούν το καλοκαίρι αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και μέχρι το φθινόπωρο, με τη κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση θα ομορφύνουν την αυλή και θα προσφέρουν χαρά. Από το λουλούδι πετούνια μέχρι και την πανέμορφη λεβάντα, αυτά είναι τα ποικίλα φυτά και λουλούδια που αξίζει να υπάρχουν στο χώρο μας. Τα παρακάτω είναι τα σημαντικότερα από αυτά, καθώς και πως να τα φροντίσετε κατάλληλα.

6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Τριανταφυλλιά

Ένα από τα σημαντικότερα καλοκαιρινά λουλούδια που εντοπίζει κάποιος σε έναν κήπο είναι η τριανταφυλλιά. Το πιο σύνηθες λουλούδι που αντιπροσωπεύει την ομορφιά και προσδίδει σε κάθε μέρος ένα καλοκαιρινό κλίμα. Η τριανταφυλλιά έχει μεγάλη ανθοφορία και είναι λουλούδι που δεν χρήζει μεγάλης φροντίδας. Έχει ποικιλομορφία στο χρώμα και μέγεθος της, το οποίο κυμαίνεται από 0.2 cm έως 3 μέτρα.

Διαχωρίζονται σε υβρίδια τσαγιού, πολυανθείς και μεγανθείς. Επίσης σύμφωνα με το μέγεθος τους, χωρίζονται σε μίνι, θαμνώδεις, και δενδρώδεις ποικιλίες. Όσον αφορά τη φροντίδα τους, αναπτύσσονται αρκετά εύκολα, είτε σε πρόσφορο έδαφος είτε σε φτωχότερο, το οποίο μπορεί να γίνει με κάποιο ειδικό λίπασμα (π.χ compost). Τοποθετείται σε ηλιόλουστο μέρος, με πότισμα μία έως τρεις φορές εβδομαδιαίως, ενώ καλό θα ήταν να πραγματοποιείται κλάδεμα των παλαιότερων ανθών, για μεγαλύτερη αναζωογόνηση του φυτού.

Ζίνια: το ιδανικό καλοκαιρινό λουλούδι!

Η Ζίνια δεν μπορεί να παραλειφθεί από τη λίστα των καλοκαιρινών φυτών. Είναι άνθος που διαπρέπει από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Τα μεγάλα άνθη της μεγαλώνουν και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και γι αυτό το λόγο είναι ακόμη μία σημαντική προσθήκη στον κήπο μας! Τα άνθη της φτάνουν το μήκος του μισού έως ενός μέτρου και φυτεύεται σε μέρος ηλιόλουστο. Αποφεύγονται τα μέρη με αέρα, καθώς το λουλούδι δεν είναι ανθεκτικό. Η Ζίνια μπορεί να φυτευτεί σε περιβάλλον όπως μια γλάστρα, σε βραχόκηπο αλλά και σε παρτέρια, αναλόγως το ύψος του λουλουδιού.

6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Βουκαμβίλια

Ένα από τα ομορφότερα άνθη του καλοκαιριού λόγω των μωβ, ροζ, κόκκινων και άσπρων αποχρώσεων που υπάρχουν! Η Βουκαμβίλια είναι φυτό με μεγάλη ανθεκτικότητα στον καλοκαιρινό καιρό και αξίζει να βρίσκεται στο χώρο μας. Καθώς είναι αναρριχώμενο φυτό, είναι η τέλεια επιλογή για να ωραιοποιήσουμε φράχτες, πόρτες και άλλα εμπόδια που δεν αντιπροσωπεύουν το περιβάλλον που επιθυμούμε.

Αν και όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ ανθεκτική στη ζέστη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον αέρα και το κρύο. Η σκιά δε θα βοηθήσει την ανθοφορία της και γι αυτό το λόγο συστήνεται μέρος ηλιόλουστο, όπου εκεί η ανάπτυξή της μπορεί να φτάσει έως και τα δέκα μέτρα! Ως προς τη φροντίδα, σημαντικό είναι να τη συνοδεύει καλή αποστράγγιση και αναλόγως τις καιρικές συνθήκες, ποτίζεται δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Πετούνια

Από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λουλούδια μαζί με τη τριανταφυλλιά. Η Πετούνια χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα άνθη της με πολυχρωμίες και  αλλά και από το σχήμα τους! Μεγαλώνουν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο βαθμό. Είναι λουλούδι που μεγαλώνει μέχρι τα 50 εκατοστά περίπου και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στο πότισμα! Ωστόσο, παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα και στον άνεμο και το κρύο. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες, όμως είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ειδικο χώμα για τις πετούνιες κατά τη φύτευση τους. Διαφορετικά μπορεί να φυτευτεί σαν κρεμαστό λουλούδι.

6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Αντίρρινο το μέγα (σκυλάκι)

Τα γνωστά σκυλάκια είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια της εποχής και γι’ αυτό ονομάζονται και καλλωπιστικά φυτά. Ποικίλλουν σε χρώμα (ροζ κόκκινο, κίτρινο) αλλά και σε μέγεθος, καθώς υπάρχουν μίνι (20-40 εκατοστά), μεσαίου μεγέθους (40-60 εκατοστά) και μεγάλου μεγέθους (60-120 εκατοστά). Τα συγκεκριμένα παρόλο που ευδοκιμούν καλύτερα σε ηλιόλουστο περιβάλλον, αντέχουν και σε σκιερό μέρος.

Αντίθετα, δε διατηρούνται εύκολα σε κρύο καιρό και το καλοκαίρι συνιστάται καθημερινό πότισμα. Επιπλέον, το καλοκαιρινό αυτό λουλούδι είναι καλό να φυτεύεται σε πρόσφορο έδαφος, με λιπάσματα και σε γλάστρες. Σε περίπτωση που είναι μεγάλου μεγέθους χρειάζεται δέσιμο για σταθερότητα, καθώς δε προστατεύεται με άλλο τρόπο από τους ανέμους!

6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Λεβάντα

Η λεβάντα μπορεί να συμπεριληφθεί στα κυριότερα αρωματικά φυτά και τα πιο ανθεκτικά, διότι μπορεί να διαρκέσει και σε χειμώνα και σε καλοκαιρινό περιβάλλον με ξηρασία. Το ιδιόμορφο σχήμα των κλαδιών της αλλά και το ξεχωριστό λιλά άνθος της, τη κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα καλοκαιρινά φυτά! Πρόκειται για ένα φυτό που αντέχει τον ήλιο αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερό μέρος. Ένα tip για την λεβάντα είναι η καλή αποστράγγιση, καθώς δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς σε μεγάλου βαθμού υγρά εδάφη.

6 Καλοκαιρινά λουλούδια: Ο επίγειος παράδεισος στον κήπο σας

Κατατάσσοντας λοιπόν, αυτά τα υπέροχα λουλούδια στις καλοκαιρινές επιλογές,  είναι προφανές πως σε περίπτωση που διαλέξετε κάποιο από αυτά,  ο κήπος σας θα αναπτυχθεί μυρίσει καλοκαίρι και τα καλοκαιρινά φυτά σας θα δώσουν μια αναζωογονητική λάμψη στο τοπίο!

 

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με εμάς ή να επισκεφθείτε τον χώρο μας στη Κάτω Τούμπα, Αναξιμένους 1!